office@mglaw.ro  | 0728813846

Recunoașterea hotărârilor judecătorești străine, din afara Uniunii Europene, în România. Procedura de exequatur.

Recunoașterea hotărârilor judecătorești străine, din afara Uniunii Europene, în România. Procedura de exequatur.

În general, o hotărâre judecătorească obținută într-o jurisdicție străină nu poate fi executată sau pusă în aplicare pur și simplu în România. Hotărârea judecătorească trebuie recunoscută conform legislației și procedurii române pentru a produce efecte pe teritoriul României.

În acest articol, vom analiza procedura de exequatur, o procedură prin care o instanță română recunoaște efectele hotărârilor judecătorești pronunțate în afara Uniunii Europene.

Pe scurt, exequatur reprezintă o procedură prin care o instanță română emite o hotărâre recunoscând efectele hotărârii judecătorești străine. Fără obținerea unei hotărâri judecătorești emise de România care recunoaște efectele hotărârii obținute în afara Uniunii Europene, nicio autoritate locală nu va recunoaște efectele hotărârii străine. Evident, fără recunoașterea hotărârii străine, nu puteți obține executarea sa silită în România.

Ce este procedura de exequatur?

Exequatur este una dintre procedurile judiciare utilizate pentru recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești străine în România. Această procedură sau o echivalentă a acesteia se regăsește în majoritatea sistemelor juridice moderne. Conform acestei proceduri, o instanță de judecată română decide dacă o hotărâre judecătorească străină poate fi aplicată și executată în România.

Exequatur nu înseamnă că instanța română reexaminează cazul dumneavoastră. Instanța română emite o hotărâre judecătorească care recunoaște pur și simplu efectul hotărârii străine așa cum a fost emisă, fără a reexamina fondul cauzei.

Este important de menționat că procedura de exequatur se aplică hotărârilor judecătorești emise de o instanță de judecată din afara Uniunii Europene. Statele membre ale Uniunii Europene beneficiază de o procedură simplificată, pe care o analizăm separat în alt articol.

Extras dintr-o hotărâre de recunoaștere a efectelor unei hotărâri din Australia

Unele situații în care este necesară procedura Exequatur (exemple)

Cea mai frecventă situație în care se aplică procedura de exequatur este cea a cazurilor de divorț. Când unul dintre foștii soți trebuie să radieze căsătoria din evidențele publice, acesta trebuie să parcurgă procedura de exequatur și să obțină o hotărâre judecătorească pronunțată de o instanță din România, care recunoaște efectele hotărârii judecătorești străine sau ale documentului administrativ care a pronunțat divorțul.

Partea interesată va prezenta autorităților administrative locale hotărârea de exequatur, emisă de instanța română în recunoașterea efectelor hotărârii străine.

Este important să se radieze căsătoria din evidențele publice, deoarece nu se poate înregistra o altă căsătorie în registrele publice până când cea anterioară nu este radiată.

O altă situație frecventă în care se utilizează procedura de exequatur este cea a recunoașterii hotărârilor judecătorești care obligă debitorii să plătească sume de bani sau să îndeplinească alte obligații de natură pecuniară.

Toate exemplele următoare se aplică oricărei situații în care părțile au divorțat în afara Uniunii Europene.

Exemplul 1. Cazuri de divorț.

Partea A este cetățean român și Partea B este cetățean australian. Părțile s-au căsătorit în România. Divorțul este pronunțat de o instanță de judecată din Australia. În această situație, oricare dintre părți poate solicita radierea căsătoriei din evidențele publice din România. Acest aspect este deosebit de relevant atunci când una dintre părți dorește să se recăsătorească în România sau cu un cetățean român.

Cu toate acestea, partea interesată nu poate pur și simplu să prezinte hotărârea judecătorească străină la registrul de stare civilă din România; i se va cere să obțină o hotărâre judecătorească de la o instanță română, care va recunoaște divorțul în România.  

Exemplul 2. Pensie alimentară.

Partea A și Partea B sunt doi cetățeni brazilieni; cei doi s-au căsătorit în Brazilia și au avut un copil. O instanță braziliană a decis divorțul dintre Partea A și Partea B, iar instanța i-a acordat Părții A custodia completă a singurului copil, Partea B fiind obligată să plătească pensie alimentară lunară.

Partea B se mută în România și încetează să plătească pensie alimentară. În cazul discutat, activele Părții B se află în România – lichidități (cum ar fi conturile bancare în care Partea B primește un salariu lunar) și bunuri (o mașină, un imobil – un apartament). Partea A trebuie să execute hotărârea judecătorească emisă de instanța braziliană în România, pentru a sechera activele Părții B și pentru a recupera pensia alimentară datorată.

În acest caz, Partea A va trebui să depună mai întâi o cerere la instanța competentă din România pentru emiterea unei hotărâri de exequatur. Hotărârea judecătorească braziliană trebuie mai întâi recunoscută de o instanță română prin procedura de exequatur. După aceea, Partea A poate prezenta hotărârea de exequatur unui executor judecătoresc și poate solicita blocarea activelor Părții B.

Exemplul 3. Cauze civile și comerciale generale

O situație comună pentru procedura de exequatur se întâlnește în cazurile civile sau comerciale care implică pretenții financiare. Dacă creditorul a obținut o hotărâre judecătorească împotriva unei părți cu reședință în România, iar instanța emitentă provine dintr-o țară non-UE, creditorul nu poate solicita pur și simplu executorului din România să execute decizia instanței străine.

În acest exemplu, Partea A este o companie cu sediul în România, care a fost dată în judecată în Turcia. Partea B, reclamantul, a solicitat despăgubiri pentru neîndeplinirea de către Partea A a unui contract. Partea A, pârâtul, a primit o plată de 100.000 USD, dar nu a livrat bunurile convenite. Părțile au fost de acord ca speța să fie judecată de o instanță turcească, conform legilor din Turcia. În această speță, instanța turcească a recunoscut că reclamantul are dreptul la despăgubiri, însă pârâtul deține toate activele și lichiditățile în România.

După cum poate anticipa cititorul din exemplele anterioare, hotărârea judecătorească străină nu poate fi executată direct în România. Ea trebuie recunoscută de o instanță română înainte ca reclamantul să poată solicita executarea asupra activelor pârâtului.

O altă procedură este aplicabilă pentru hotărâri pronunțate de instanțe ale Uniunii Europene

Dacă o instanță de judecată dintr-un stat membru al Uniunii Europene a emis o hotărâre judecătorească, regula generală este că dumneavoastră, creditorul, trebuie să obțineți un formular sau o recunoaștere. Procedura este simplificată față de procedura generală de exequatur (cea prezentată în acest articol), deoarece partea îndreptățită execută o hotărâre judecătorească obținută conform regulilor comune ale Uniunii Europene, care formează cadrul comunitar.

Pentru pretenții financiare/civile sau comerciale se va aplica Regulamentul nr. 1215/2012 privind competența judecătorească și recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială.

În cadrul Uniunii Europene, în materie de familie, de responsabilitate parentală sau matrimonială, părțile vor aplica Regulamentul (UE) 2019/1111 din 25 iunie 2019 privind competența judecătorească, recunoașterea și executarea deciziilor în materie matrimonială și a celor referitoare la responsabilitatea parentală, precum și privind răpirea internațională de copii.

Puteți citi despre recunoașterea hotărârilor judecătorești ale Uniunii Europene pe site-ul nostru.

Serviciile noastre în cadrul acestei proceduri

Serviciile noastre includ:

  1. Redactarea cererii adresate instanței de judecată și reprezentarea intereselor dumneavoastră în fața instanței de judecată din România;
  2. Obținerea traducerilor legalizate de pe hotărârea judecătorească străină și ale altor documente juridice necesare pentru procedură;
  3. Punerea în executare a hotărârii judecătorești străine împotriva debitorului român sau împotriva debitorului cu active în România;
  4. Reprezentarea dumneavoastră în fața instanțelor de judecată din România pe durata procedurii de executare, în cazul în care debitorul contestă caracterul legal al executării;
  5. Reprezentarea dumneavoastră în fața instanțelor de judecată din România, în cazul în care doriți să blocați activele debitorului, pentru a preveni ascunderea sau vânzarea acestora;

În funcție de țara din care ați obținut hotărârea judecătorească străină, vă putem ajuta, de asemenea, să obțineți o apostilă de la Haga din jurisdicțiile străine.

Putem obține hotărârile judecătorești din Australia și Apostilă de la Haga aplicate acestora.

Despre noi

Avocat Andrei-Mihnea Gane, Partener

Suntem un cabinet de avocați din București, cu experiență bogată în activitatea de litigii de drept civil și litigii comerciale.

Oferim servicii avocațiale și planuri personalizate de consultanță juridică. Ne recomandăm prin rezultatele obținute și prin atitudine deschisă față de clienții noștri, informându-i prompt și complet asupra demersurilor juridice și asupra riscurilor pe care acestea le implică, identificând împreună cea mai favorabilă soluție

Despre noi

Avocat Andrei-Mihnea Gane, Partener

Suntem un cabinet de avocați din București, cu experiență bogată în activitatea de litigii de drept civil și litigii comerciale.

Oferim servicii avocațiale și planuri personalizate de consultanță juridică. Ne recomandăm prin rezultatele obținute și prin atitudine deschisă față de clienții noștri, informându-i prompt și complet asupra demersurilor juridice și asupra riscurilor pe care acestea le implică, identificând împreună cea mai favorabilă soluție

Contactați-ne

Lăsați-ne un mesaj

Contactați-ne

Lăsați-ne un mesaj